Internet

Vigyázat! Ne hagyd, hogy összekeverjék a Web 3.0 és a Web 3 fogalmakat!

Spread the love

Vannak olyan kifejezések, amelyek gyakran összekeverednek. A Web 3 és a Web 3.0 egy tipikusan ilyen kifejezés. Könnyű összekeverni őket és sokan meg is teszik. Fontos azonban különbséget tenni a kettő között.

Az is egy nagyon fontos dolog, hogy megértsük, hogy a Web 1.0 és a Web 2.0 hogyan követte egymást és hogy a Web 3.0 valójában milyen elképzeléseket és milyen jövőben megvalósuló terveket jelent, jelenthet.

Ne hagyjuk magunkat félrevezetni és tudjuk pontosan a Web 3.0 és a Web 3 közötti különbségeket. Az első fogalom jövőbeli tervekre utalt, amelyhez sokan, sokféle elképzelést társítottak. Az utóbbi sokak szerint egy nem létező marketing fogalomként használt szó csupán.

 

Web 3.0 és Web 3

A web3 kifejezést az elmúlt évtizedekben folyamatosan használták és a mögötte álló jelentés is folyamatosan változott. Van, aki azt állítja, hogy a web3 központjában egy olyan törekvés áll, hogy központosítás következtében javuljon a biztonság kérdése. Az a cél vezérli, hogy az emberek számára visszaadja a hatalmat, a felhasználói adatok és az identitások ellenőrzését.

A Web3 kifejezésnek az internet egy új korszakát jelölik, amelyben a decentralizáció, a blokkláncok, a token-alapú közgazdaság játszik központi szerepet, tehát a kriptovaluták.

Tim Berners-Lee, az internet atyja, a web 3.0 kifejezéssel a szemantikus webet jelölte. A szemantikus web, a Web 3.0 olyan szabványok gyűjteménye, amelyek azt a célt szolgálják, hogy az interneten található adatokat, a gépek számára még optimálisabb keretek között tegye olvashatóbbá.

A Web3 és a Web 3.0 kifejezéseket bizonyos esetekben szinonimaként használják, bizonyos esetekben pedig felhívják a figyelmet a hatalmas különbségekre, amit a két fogalom jelent.

Vannak jelentős szakemberek, akik felhívják a figyelmet arra, hogy a Web3 csak egy divatszó, amelyet leginkább marketing kifejezésként érdemes azonosítani.

 

Web 1.0 és Web 2.0

A Web 1.0 és a Web 2.0 kifejezéseket az ezredforduló környékén kezdték el használni, annak érdekében, hogy kifejezzenek egy hatalmas fejlődést és megkülönböztessék az fejlődési pont előtti és utáni internetet.

 

 

A közösségi hálózatok megjelenésével egy teljesen új internet jött létre. A MySpace vagy a Facebook megjelenésével az internet már nem csak egy olyan felület lett, ahol a publikálók által közzétett tartalmakhoz lehetett hozzájutni, de a felhasználó saját maga is könnyedén létrehozhatja a saját tartalmait.

 

 

 

Ez egy teljesen új területet jelentett, felhasználók által generált tartalmak teljesen megváltoztatták az addigi internetet és a kommunikáció formáit. Egy teljesen új korszak kezdődött, amelynek jelölésére vezették be a fenti fogalmat.

Web 1.0 alatt olyan honlapokra gondolunk, amelyek statikusak, általában HTML nyelven szerkesztették őket. A korai fejlődési időszakban a honlapok tartalmát, mindig frissíteni kellett és kialakult az a szabály, hogy a frissítéseket, az új információkat, mindig a honlap „tetejére” a felső sorba írják.

 

 

A következő fejlődési pont az volt, hogy a blogolás elősegítése érdekében tartalomkezelő rendszerek (CMS) jöttek létre, amelyek elvezettek a weboldalak dinamikus előállításához. Így már nem kellett webprogramozónak lenni ahhoz, hogy az interneten publikálja valaki gondolatait.

Végül pedig, a web 2.0 megjelenésével egy teljesen új korszak alakult ki a számítástechnika világában. A Web 1.0 és a Web 2.0 kifejezés magával hozta a kérdést, hogy a Web 3.0 kifejezés milyen további fejlődést jelent majd?

Web 3.0

Sokan Tim Berners-Lee Szemantikus web elképzeléseihez társították a fogalmat. A Szemantikus webet egy olyan közös keretrendszerként gondolta el, amely az adatok megosztását és újra felhasználását teszi lehetővé, különböző alkalmazások, vállalatok és közösségek között.

Az erőforrás leíró nyelv (RDF) és a Web Ontology Language (OWL) a metaadatok formális megjelenésére használhatók.

 

Összegzés

Vigyázzunk tehát arra, hogy ne keverjük össze a Web 3.0 és a Web 3 kifejezést. Tudjuk, hogy a Web 3.0 hogyan követi a Web 2.0 és Web 1.0 kifejezéseket és legyünk tisztában azzal, hogy melyek azok, amelyeket már valós dolgok leírására és melyek azok, amelyeket csak bizonyos tervek, elképzelések megjelölésére használunk.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük